Apuseni Panoramic Tur

Drumurile alpine panoramice sunt foarte populare datorita peisajelor si atractiilor naturale din zonele pe care le strabat. Privelistile senzationale fac din parcurgerea acestor drumuri o experienta de neuitat. Este si motivul pentru care au fost amenajate numeroase astfel de drumuri, mai ales in muntii Alpi. Parcurse fie cu masini de epoca, cu decapotabile sau cu motociclete ele ofera atat conducatorilor auto cat si pasagerilor senzatii unice.

La noi, desi natura este cel putin la fel de generoasa, aceste drumuri lipsesc aproape cu desavarsire sau sunt inaccesibile. Cel mai vestit drum alpin panoramic de la noi este Transfagarasanul. Mai putin cunoscut dar mai aproape de zona noastra este Transursoaia, un traseu turistic excelent, recent modernizat, complet asfaltat, pe care l-am inclus alaturi de alte zone minunate in turul auto al Apusenilor propus de noi.

Apuseni Panoramic Tur incepe si se termina la Pensiunea Transylvania Villa. Este un circuit care oferă celor care doresc să străbată zona, peisaje de neuitat, adrenalina conducatorilor auto, dar si posibilitatea de a face cunostinta cu traditia, gastronomia si istoria Tarii Motilor. Traseul are o lungime de 236 km fiind necesara alocarea unei zile intregi pentru savurarea lui. Deoarece zonele de asfalt alterneaza cu drumurile de pamant este recomandabila parcurgerea traseului cu masini 4x4, motociclete si ATV-uri. Daca totusi va incumetati cu masini obisnuite este recomandabil sa nu o faceti in zile ploioase si sa conduceti cu atentie iar din Cheile Runcului sa folositi neaparat varianta ocolitoare prin Buru si Iara. De asemena parcurgerea lui poate fi o provocare pentru ciclistii montani bine antrenati.

Pentru o experienta completa puteti alege turul ghidat cu un Jeep Wrangler decapotabil (contra cost).

Vedeti mai jos principalele zone ale traseului, dar atractiile naturale pe care le veti intalni - munti, chei, cascade, vai, lacuri, pesteri - sunt mult mai numeroase, si ramane sa le descoperiti in functie de timpul pe care il aveti la dispozitie. Insa chiar si simpla parcurgere a acestui traseu, cu pauze de odihna si de admirare a peisajelor, va fi o amintire memorabila din Tara Motilor.

Lacul Somesul Cald

este un lac de acumulare cu funcţiune turistică, un loc tihnit, unde verdele pădurii se reflectă liniştit în luciul de apă. Întregul traseu al Someşului Cald este presărat cu lacuri şi peisaje greu de uitat.

Lacul Tarnita

este cel mai frumos lac din judetul Cluj avand o adancime impresionanta de peste 70 m. Este situat intr-una din cele mai apreciate zone turistice ale judetului.

Lacul Belis-Fantanele

este un lac de acumulare la constructia caruia s-a inundat intreg satul care se afla pe malul Somesului Cald. Casele au fost reconstruite ceva mai la deal, chiar si mortii au fost scosi din morminte si mutati. Doar biserica veche din piatra se incapataneaza sa ramana in picioare si se ridica semeata de sub ape in verile secetoase.

Parcul Natural Apuseni

este strabatut de traseul nostru de la Belis la Albac pe o distanta de 50 km. Zona uimeste calatorul prin diversitatea faunei, florei și a reliefului oferind peisaje de vis și obiective turistice unice. Vizitat și studiat încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar Parcul Natural Apuseni a fost premiat ca destinație turistică de excelență in 2009.

Transursoaia

este un drum turistic spectaculos asfaltat integral. Atinge altitudinea maxima in Pasul Ursoaia la 1324m. Drumul oferă o experiență de conducere incitantă, iar munții va vor delecta cu vederi spectaculoase.

Poiana Horea

este un sat incărcat de istorie, mituri și legende, satul își ia numele de la un simbol al luptei pentru libertate a moților, Horea. Este un sat de munte tipic Munților Apuseni, cu case rispite pe versanții cu altitudini până la 1300 m.

Zona Pesterilor

merita vizitata desi necesita o abatere de la traseu de cca 20 km de la Albac . Pestera Scarisoara, cel mai mare ghetar subteran din Europa si Pestera Ghetarul Vartop, denumita si Pestera Minunata datorita frumusetii, sale sunt cele mai spectaculoase. In zona se afla si Groapa Ruginoasa, un fenomen geologic uimitor prin dimensiunile si aspectul canionului sangeriu.

Valea Ariesului

cu numele derivat din latinul "Aureus" ( care inseamna aur si se datoreaza resurselor de aur ale zonei exploatate inca de pe vremea romanilor ) , raul Aries ne insoteste de-a lungul traseului, imediat dupa Albac. La tot pasul vom intalni un indicator care sa ne indrume spre una din multele atractii turistice. Unele care pot fi admirate chiar de pe drum ( Cascada Sipote langa Salciua, traseul Mocanitei, Muntii Trascaului ) iar altele care merita o mica abatere de la traseu (zona aurifera Rosia Montana, pestera Huda lui Papară).

Cheile Runcului

incep imediat dupa ce iesim din satul Ocoliş. Farmecul zonei este dat de relieful pitoresc, cu pereţi înalţi, aproape verticali depasind in unele locuri 450 m. Este o zonă sălbatică de o frumuseţe rară, virgină din punct de vedere turistic dar care merita explorata. Zona fiind la 15 km de pensiune ne putem intoarce si sa-i alocam o zi intreaga pentru vizitare. Vom gasi obiective turistice mai puţin ştiute: Peştera Mare, urma uriaşului, izvorul cu apă vie, biserica cu diavoli din Runc, transeele din al II-lea Război Mondial de pe varful Plesa, Cheile Pociovaliştei.

Contact

Loading